Blanche Dael koffie

(H)eerlijke bonen maken de (h)eerlijkste koffie. Daarom serveren wij alleen maar Blanche Dael

Lekker bakkie koffie

Wij gebruiken twee soorten bonen van Blanche Dael. De pittige Caffè Ristretto en de licht zoete Mestreechter Mocca.

Stichting Escuela
Blanche Dael

Met elk kopje koffie draag je een steentje bij aan Stichting Escuela. Zij verbeteren de kansen voor kinderen in koffielanden met o.a. scholing.

Lokale en eerlijke koffie van Blanche Dael

Bij Café-Maasterras ‘t Veerhuis houden wij van vers en lokaal. Dat wil zeggen dat onze vlaai van de lokale bakker komt, we zoveel mogelijk gebruik proberen te maken van lokale ondernemers, maar ook dat onze koffie en thee zo lokaal en transparant mogelijk gebrand moet zijn. En zo zijn we bij Blanche Dael uitgekomen. Een koffiebranderij en theepakkerij uit hartje Maastricht met een lange geschiedenis in diezelfde stad. En een wil om de koffiewereld te verbeteren. One cup of coffee at a time.

Een korte geschiedenis van Blanche Dael

Blanche Dael is een lokale branderij die zijn roots heeft in een klein winkeltje wat in 1878 benodigdheden verkocht zoals zeep, olie, koekjes en thee. Aan de wieg van dit winkeltje staan Guillaume Dael en zijn vrouw Catharina. Na overname van een branderij groeit de voorliefde voor de koffie en thee tak van het winkeltje. De naam “Blanche Dael” krijgt het pas als in 1923 het bedrijf overgaat op zijn schoonzoon die het naar zijn vrouw Blanche vernoemt. De jongste dochter van Guillaume.

Na het overlijden van eerst haar vader en later ook moeder Catharina gaat Blanche zelf steeds meer in de zaak werken en tot op hoge leeftijd blijft zij dat ook doen. Uiteindelijk verkopen zij Blanche Dael aan hun koffiebrander en zijn zwager, maar de naam blijft bestaan. In de jaren die komen groeit de delicatessenwinkel meer en meer uit tot een branderij en pakkerij en hoewel ze af en toe een filiaal openen en elders sluiten blijven ze altijd in Maastricht, waar ook vandaag de dag nog het branden en pakken wordt gedaan.

Bij het 125 jarig bestaan van de branderij krijgen zij het predicaat “Hofleverancier”. En diezelfde koffie drink jij nu gewoon lekker bij ons in het café en op het Maasterras. Mooi toch?

Eerlijke koffie

Zoals ze het bij Blanche Dael zelf zo mooi zeggen “Wij houden van koffie, thee én van mensen”. Dat wil zeggen dat ze er bij de branderij niet alleen op uit zijn om onze zintuigen te prikkelen en fantastische koffie en thee voor te zetten. Maar dat ze er ook voor de mensen in de keten zijn. Ze staan voor verantwoord ondernemen, waaronder het betalen van een eerlijke prijs aan de boeren en het helpen van de boer om een sterk en onderscheidend bedrijfje op te bouwen. En daar kunnen wij als Café-Maasterras ‘t Veerhuis alleen maar achter staan! Een mooi kopje koffie of thee, met een mooi verhaal.

Wil je alles weten over Blanche Dael en hoe zij duurzaam ondernemen? Op de website van Blanche Dael lees je er alles over.

de koffiebonen in onze koffie

Bij Café-Maasterras ‘t Veerhuis krijg je dus altijd een mooi kopje Blanche Dael koffie, vers gezet met onze luxe koffiemachine en natuurlijk met een scheutje liefde van de barista die achter de bar staat. Onze koffie wordt versgemalen van de Mestreechter Mocca bonen van Blanche Dael.

Mestreechter Mocca koffieboon

De Mestreechter Mocca is een hoogwaardige arabica-boon die echt geworteld is in de Maastrichtse koffiecultuur. De koffie heeft een heerlijke, licht zoete chocolade beleving en een volle smaak die fantastisch combineert met een lekker stuk vlaai van onze lokale bakker. Geloof je ons niet? Proef ‘m dan zelf! Gewoon zwart, als intense espresso of fluweelzachte cappuccino.

En als kers op de taart krijg je er ook zo’n heerlijk ambachtelijk roomboterkoekje van Blanche Dael bij. Ook volgens traditioneel recept en alleen met de beste ingrediënten.

Caffè Ristretto espressoboon

De Caffè Ristretto is een krachtige espressoboon met kruidige tonen van laurierdrop en tabak die extra goed tot zijn recht komt bij een extra kort gezette espresso; de ristretto. Deze koffieboon is eigenlijk een Italiaanse klassieker in een Maastrichts jasje. De lange nasmaak maakt dat je ondanks het kleine bakkie toch heerlijk lang kunt nagenieten van de intense smaak.

Wat is een ristretto?

Een ristretto is eigenlijk een espresso die eerder gestopt is. Daarmee is een ristretto kleiner (20ml) dan een espresso (40ml). Je zou denken dat hij dan misschien gewoon heftiger van smaak is omdat er minder water in zit, maar zo werkt het niet helemaal. Ja, een ristretto is absoluut intenser door meer aroma’s en oliën, maar is over het algemeen ook wat frisser en minder bitter dan een espresso.

Stichting Escuela Blanche Dael

Deze stichting van Blanche Dael wordt gesteund door Café-Maasterras ‘t Veerhuis. De stichting is in het leven geroepen om kansen voor kinderen in de koffielanden, zoals Guatemala, te verbeteren. Er wordt geïnvesteerd in onderwijsprojecten en studiebeurzen, maar er wordt ook steun geleverd bij noodhulpprojecten. Een mooie manier om een volgende generatie op weg te helpen en een kans te geven op een mooie toekomst.

Je leest alles over deze stichting op de Escuela pagina van Blanche Dael alles over.